7 tips voor het maken en leren van huiswerk
Op de basisschool krijg je als kind vaak al te maken met huiswerk. Hoewel het voor leerlingen al gauw veel kan lijken, is het eigenlijk nog wel te overzien. Toch komt er al een stukje planning bij kijken. Wanneer ga je bijvoorbeeld beginnen aan het voorbereiden van je spreekbeurt, of het leren van je topografie? Het is fijn wanneer leerlingen hier al een beetje op worden voorbereid.
Stap van de basisschool naar de middelbare school
De grote stap van de basisschool naar de middelbare school, zit hem voornamelijk in de hoeveelheid huiswerk. Ineens is het niet meer alleen iedere dinsdag en donderdag wat inleveren. Maar er moeten wiskunde sommen gemaakt worden, want als je niet uitkijkt, loop je ineens 20 sommen achter. Ook moeten er schriftelijke overhoringen worden geleerd, werkstukken worden geschreven en toetsweken worden voorbereid. Leerlingen kunnen zich soms verloren voelen in de grote hoeveelheid huiswerk. Bovendien weten ze soms helemaal niet wat de beste aanpak is.
Hoe maak en leer je jouw huiswerk goed?
Om je de juiste handvatten te geven hebben we 7 belangrijke tips opgesteld die je goed op weg helpen in de voorbereiding voor het maken en leren van je huiswerk. Als je deze stappen goed volgt, ben je ervan verzekerd dat je jouw schooltijd doorkomt met goede cijfers:
- Allereerst is het belangrijk om te werken in een prettige leeromgeving. Hierbij kan je denken aan een opgeruimde kamer, geen onnodige spullen op je bureau, voldoende licht en een goede bureaustoel.
- Begin op tijd. Zorg ervoor dat je geen stress ervaart tijdens het maken of leren van je huiswerk. Wanneer je op tijd begint, kan je ook de tijd nemen om je huiswerk te maken en de stof in je op te nemen. Eventueel voor een toetsweek, is het handig om op tijd een planning te maken, waarin je alle vakken meeneemt en voor jezelf bepaalt wat je op welke dag gaat leren.
- Neem pauze. Het is handig om te achterhalen hoelang jij je als leerling optimaal kan concentreren. Vaak ligt dit tussen de 45 en 60 minuten. Zorg ervoor dat je bijvoorbeeld na 50 minuten, ook altijd even 10 minuten pauze neemt. Waarbij je ook echt even wat anders gaat doen, eventueel wat eten of drinken of een loopje maken.
- Neem een actieve leerhouding aan. Dus helaas niet onderuitgezakt op de bank of op je bed. Anders gaan je hersenen als het ware in de ‘relaxed stand’ en zal je ook minder effectief de stof in je opnemen.
- Maak een samenvatting of een mindmap. Wanneer je tijdens het maken van je huiswerk over een bepaalde paragraaf van bijvoorbeeld aardrijkskunde, biologie of geschiedenis, al meteen vast een mindmap maakt, kan je dit aan het eind van de rit voordeel opleveren. Wanneer een hoofdstuk dan helemaal is behandeld en er een proefwerk aankomt. Heb je alvast van alle paragrafen een mindmap, die je bij elkaar kan bundelen. Bovendien ben je intensiever met de leerstof bezig, wanneer je ook direct de stof verwerkt in een mindmap.
- De kracht van herhalen. Oftewel de wet van Jost, wat betekent dat je kennis op slaat in je langetermijngeheugen wanneer het voldoende is herhaald. Eigenlijk zou de herhaling op zeven verschillende momenten moeten plaatsvinden.
- De laatste, maar misschien wel belangrijkste tip, leg je telefoon weg! Wanneer je bent afgeleid, duurt het gemiddeld zo’n 8 minuten om weer in je concentratie te komen. Dus word je wel twee keer gestoord, dan ben je al 16 minuten kwijt. Reken maar uit hoeveel tijd je denkt aan je huiswerk te besteden, terwijl je eigenlijk steeds wordt gestoord.